איך ללמוד למבחן? אלה הדרכים הטובות ביותר!

מי אוהב מבחנים? סביר להניח שמעט מאוד אנשים וזאת משום שאלה עלולים לגרום לנבחנים ללחץ רב ולחרדה לקראת הבחינה הקרבה. בין אם אתם לומדים לבגרויות, למבחני סמסטר בתואר או מבחני מעבר בקורס – קיימות דרכי למידה שיכולות להתאים לרוב סוגי הבחינות. אז איך לומדים למבחן? אספנו עבורכם את הטיפים היעילים ביותר, שיעשו סדר בבלגן ויסייעו לכם להתכונן לקראת המבחן הבא.

סדר וארגון במהלך הלמידה

כדי ללמוד למבחן בצורה יעילה ואפקטיבית חשוב לשמור על סדר וארגון במהלך הלמידה הנוגעים למספר דברים:

תכנון הזמן וחלוקת החומר – למידה למבחנים אורכת מספר ימים, בדרך כלל מדובר על בין 5-3 ימים. כדי לנצל את הזמן בצורה היעילה ביותר, חשוב לתכנן אותו מראש. חלקו את החומר למבחן לכמה נושאים והקציבו לכל נושא זמן למידה משוער או לחילופין, החליטו באילו נושאים תתמקדו ביום הראשון, השני ואילך. כך תוכלו לתכנן את הספק למידת החומר עד ליום המבחן. אל תשכחו להתחשב בנושאים המורכבים יותר, להם תצטרכו זמן למידה נוסף. את היום האחרון לפני המבחן, השאירו לחזרות על כלל החומר כך שעד ליום זה, תעברו על כל הנושאים.

שעות למידה – התעוררו מוקדם בימי הלמידה ותכננו את שעות הלמידה שלכם, כך שבמהלך היום תוכלו לקיים הפסקה של שעה לטובת ארוחה ומנוחה קלה. השתדלו שלא ללמוד עד שעות מאוחרות והקפידו לשמור על 8 שעות שינה בלילה.

סיכום מקוצר – הכינו לכם סיכום מקוצר שישרת אתכם ביום שלפני הבחינה. בתום למידת כל נושא, סכמו אותו במילים שלכם תוך שימת דגש על הנקודות העיקריות ביותר, כך כשתחזרו על החומר, תוכלו לעבור על הדגשים העיקריים.

למידה מטעויות

למידה אפקטיבית היא הבנת טעויות העבר, בין אם שלנו או של אחרים. לכן, אם במהלך השנה הגשתם עבודות או נבחנתם במבדקים הקשורים לנושאים הנלמדים, עברו עליהם וראו מה היו ההערות של המרצה\המורה. כמו כן, תוכלו לחלוק את העבודות והמבדקים עם חבריכם וללמוד גם מהטעויות שלהם. נוסף לכך, נסו לאתר מבחנים פתורים משנים קודמות ולראות את מבנה המבחן, סוגי השאלות וכמובן, את הטעויות שנעשו במבחנים הללו וההערות שנלוו אליהן.

למידה נכונה

כשאתם קוראים את החומר למבחן, השתדלו להבין אותו ולא לשנן משפטים ותיאוריות מכיוון  שהבנת החומר תסייע לכם לענות על השאלות במבחן בצורה מעמיקה ומפותחת יותר. כמובן, תוכלו לקיים דיונים על החומר עם חבריכם, כך הוא ייטמע היטב ותוכלו להבין את הנושאים בצורה מיטבית. הקפידו ללמוד את כל הנושאים הקיימים בחומר, אל תוותרו על נושאים או תדלגו. אתם לא יכולים לדעת איזה שאלות יופיעו בטופס וחשוב להכיר את מכלול הנושאים שעתידים להופיע בבחינה.

השתמשו במרקר על מנת לסמן נקודות מרכזיות ומושגים חשובים והכינו לכם תקציר של עיקרי החומר. ייתכן ויעזור לכם לסרטט תרשים זרימה או לבנות טבלאות על מנת להבין השתלשלות של תיאוריות, תהליכים או הבדלים מהותיים בין נושאים. לאחר הלמידה העצמאית, נסו ללמוד עם חבר או קבוצה, על מנת לדון, להעמיק ולשוחח על החומר הנלמד.

הגענו למבחן – מה עכשיו?

ברגע קבלת המבחן, התמקדו תחילה בקריאת השאלות וההוראות, על מנת לראות שניסוח השאלות ברור לכם ובכדי לארגן סדר עדיפויות לשאלות במידה וקיימת בחירה ביניהן. לאחר מכן, בחרו את השאלות עליהן תענו וכתבו לכם בצד נקודות מרכזיות למענה על השאלה, כך כשתכתבו את התשובות במחברת הבחינה, הכתיבה תהא מסודרת ואסתטית. לפני ההגשה, קראו את הבחינה פעם נוספת לוודא שעניתם כראוי ושלא פספסתם שאלות.

 

אם אתם לקראת תקופת מבחנים או בגרויות ושואלים את עצמכם שוב ושוב: איך ללמוד למבחן? התשובה היא להיערך ללמידה בדרכים הנכונות לכם ביותר מבין הדרכים שצוינו מעלה. השתדלו להקדיש זמן גם להפסקות כדוגמת פעילות גופנית, ארוחה טובה או צפייה בטלוויזיה, ההמלצה היא לעשות הפסקה בצהריי היום, כך תוכלו להתרענן ולחדש כוחות. הצלחה במבחנים תלויה בהשקעה ומוטיבציה, נצלו את ימי הלמידה והובילו את עצמכם לקראת ההצלחה המיוחלת.