איך עושים קידוש?

אחד ממנהגי המסורת היהודית הוא הקידוש שנערך ביום שישי בערב, בו מקדשים על היין והחלה מסביב לשולחן המשפחתי. השבת היא יום מנוחה ביהדות זאת משום שבתום 6 ימי בריאה, היום השביעי הוקדש למנוחה, לכן עם בואה של השבת, משפחות יהודיות רבות בארץ ובעולם עורכות קידוש בטרם תתחיל סעודת השבת. אבל איך עושים קידוש? הכנו עבורכם מדריך מיוחד.

קידוש השבת

בכל שבוע אנחנו מקדשים על השבת, שהרי מדובר ביום קדוש לדת היהודית. לאחר כניסת שבת, עם שיבתם של בני המשפחה מבית קידושהכנסת, מתכנסים כולם סביב שולחן השבת המשפחתי ומקדשים באמצעות כוס יין. עם תום הקידוש, ניתן להתחיל ולאכול את סעודת השבת המבורכת, עליה עמלו בני המשפחה לאורך היום. הקידוש נאמר בעמידה, כך שכל בני המשפחה שמשתתפים בארוחת השבת עומדים מסביב לשולחן. אב המשפחה ממלא את כוס היין הייעודית (גביע קידוש) ביין עד למעלה ואפילו רצוי שהכוס תעלה על גדותיה.

בכדי לקדש, יש להחזיק את כוס היין המלאה ביד ימין (רצוי כשאצבעות הידיים נמצאות כלפי מעלה) ולומר את תוכן הקידוש: ברכת היין "בורא פרי הגפן" כמו גם "ברכת היום". לאחר מכן, יש לשתות מהכוס ולאפשר ליתר הסועדים ללגום מהיין עליו קידשתם. יתר על כן, נהוג לברך גם על הלחם בברכת "המוציא לחם מן הארץ" ולחלק לסועדים.

ומה לגבי המשנה?

במשנה נאמר שיש לערוך קידוש פעמיים במהלך השבת, כשהקידוש הראשון מתקיים בשישי בערב ואילו השני בבוקר יום שבת. בשונה מהקידוש הראשון, בקידוש שמתקיים בשבת בבוקר אין צורך לומר את ברכת היום. אגב, במשנה הדעות בנוגע לסדר אמירת הברכות שנויות במחלוקת בין בית הלל לבית שמאי, כלומר האם יש צורך לומר קודם את ברכת היום או ברכת היין? בית שמאי טוענים שקודם יש לברך את ברכת היום ואילו בית הילל טוענים שברכת היין היא הראשונה להיאמר.

 

ברכות הקידוש בסעודת השבת מושרשות במסורת היהודית ומהוות חלק בלתי נפרד משגרת חייהם של משפחות רבות בארץ ובעולם. רבים רואים בכך הזדמנות נהדרת לשבת סביב השולחן עם בני משפחתם תוך שימור המסורת היהודית.

קראו גם: איך לחזור בתשובה

השארת תגובה